Det är första riktiga skoldagen på New Life Academy i byn Olosiva i Tanzania. 600 glada barn är på plats när byggaren Daniel Kweka lämnar över nycklarna till det nya huset med 10 klassrum. Med insamlade medel från en skola i Finland har man också kunnat köpa in nya böcker och två jordglober till skolan.
– Det är lyckliga barn vi ser, utbrister Ruben Holmgren Falk med ett brett leende. Jag håller med honom och förstår den glädje han känner. Rubens vision att hjälpa de fattiga i byn Olosiva med utbildning blir allt mer verklig. År 2001 startade han tillsammans med sin fru Hanne och sina föräldrar Hannah och Egon Falk New Life Academy, NLA, med målet att genom utbildning utrota fattigdomen i området.
Från förskola till högstadium
Allt började med en förskola, fortsatte senare med ett lågstadium och likaså byggdes ett hem för föräldralösa flickor – Hayleys House. En del av flickorna har nu blivit tonåringar och flyttat in i det nya logement som byggts med hjälp av MKFs biståndsprogram. Under de två år som gått sen biståndssamarbetet inleddes har också två skolbyggnader och en toalett byggts samt ett vattenprojekt färdigställts. Innan högstadiedelen är helt klart återstår ännu två byggnader att uppföras under 2014. Då finns det också rum för de två sista klasserna – Advanced level – som motsvarar vårt gymnasium.
Under det här besöket var det dags att inspektera det nya huset med 10 klassrum. Allt ser fint ut, åtminstone enligt afrikansk byggstandard. Byggaren Daniel Kweka överlämnar stolt husnycklarna till Ruben och mig och vi tar naturligtvis tacksamt emot dem.
600 glada barn på plats
Skolåret i Tanzania börjar i januari och det är den första riktiga skoldagen på NLA. De närmare 600 glada och förväntansfulla barnen kan inte undgå att beröra. Omkring 35 av dem inleder första året som är åttonde klass och 45 fortsätter andra året som är nionde klass i högstadiet Tanzania. De övriga barnen går i lågstadiet och förskolan på området. Min dotter Hannah, som den här gången är med på resan och själv går i åttonde klass, får genast kontakt med några av dem. Åh, så vit, säger en av de mindre skolbarnen och känner på hennes ena arm.
Finländska elever samlade in pengar
Elevkåren i Hannahs skola i Karis har gjort en insamling till förmån för NLAs högstadium och de dryga 100 euro som samlats in räckte till 117 böcker av olika slag och två jordglober när biståndsmedel lades till. Dagen innan hade högstadieskolans nya ledare, rektor Siphael Shabani och den akademiska ledaren Venance Lugomela haft julafton i några av Arushas bokhandlar när de fått plocka böcker de önskade. Böcker är ingen självklarhet i Tanzania. I många av de statliga skolorna är klasserna ofta över hundra elever och man har några få böcker att dela på.
Nu var det äntligen dags för Hannah att lämna över böckerna. Med en enkel men inlevelsefull ceremoni delas böckerna och jordgloberna ut. Skolchefen Nikodemus Tandala håller tal, Hannah får också säga några ord och eleverna tackar varmt med sången Detta är dagen som Herren gjort till ljudet av kraftigt trummande från en grupp pojkar. Det är fascinerande att se vad det går att göra mycket med ändå rätt lite pengar.
Utmanande situationer
Men många ungdomar för också en svår kamp. Längre upp i byn träffade vi samma dag på en 16 årig flicka som under skollovet blivit gravid. Hon hade gått på NLAs åttonde klass förra året men nu var hennes framtid oviss. Hon var fylld av skam och ville inte börja på nian men efter Rubens tröstande ord så förstod hon att hon var välkommen tillbaka när barnet var fött. Vi får hoppas att hon kan det.
Första skoldagen i New Life Academy börjar lida mot sitt slut och fyllda av intryck lämnar både vi och eleverna skolan. Kan det bli mera meningsfullt än så här – att kunna vara med och göra en skillnad för en grupp barn och ungdomar hur deras framtid kommer att se ut!
Text och bild: Bjarne Rönnqvist